Anbefalinger

Mød det uventede

– bag om udstillingerne på Hvidovre Hovedbibliotek

Af Mette Fairgrieve

Tags

Udstilling

Galleriet og skiftende udstillinger

Allerede når man står på pladsen foran Hvidovre Hovedbibliotek, får man et kig ind i bibliotekets udstillingsrum – Galleriet.

Det næsten kvadratiske, lyse rum med omkring 20 meter udstillingsvæg byder året rundt på en række varierede og inspirerende udstillinger inden for mange forskellige kunstarter. Her kan man opleve alt fra malerier til eksperimenterende installationskunst med udstillinger, der varer mellem 4 og 6 uger, hvilket giver rig mulighed for at se og gense kunsten.

Vi vil gerne have at borgerne bliver overraskede, når de møder vores udstillinger. Det må gerne få tankerne i gang og vi vil gerne gøre plads til både forskelligheder og rummelighed i de udstillinger vi sætter op”, fortæller vores kunstbibliotekar Trine Friedrichsen. Hun har arbejdet med kunst på biblioteket siden 2008 og gør meget ud af samarbejdet med foreningslivet i Hvidovre.

Lokale kunstforeninger

Hvidovre Kunst og Kunstnersammenslutningen K21, er nogle af de lokale foreninger, Trine Friedrichsen samarbejder med. De arrangerer bl.a. Hvidovre Censurerede Udstilling, der finder sted hvert andet år. En anden særlig tilbagevendende begivenhed, er Børnenes Store Kunstudstilling, der finder sted hvert forår i samarbejde med Hvidovre Billedskole. Her får Hvidovres børn mulighed for at udfolde deres kunstneriske og kreative evner indenfor et givet tema, og hvert år imponeres og begejstres vi over deres fantastiske værker.

Galleriet er også vært for udstillinger, hvor det ikke nødvendigvis er kunsten, der er i centrum. Et eksempel på det er Hvidovre Lokalhistoriske Selskabs kortlægning af butikker i Hvidovre, der fik stor opmærksomhed fra interesserede borgere, som bidrog med ny viden på feltet.

De professionelle kunstnere

De fleste af udstillingerne i Galleriet er af professionelt arbejdende billedkunstnere.
Disse udstillinger bliver til enten ved, at kunstneren kontakter biblioteket med et oplæg eller en projektbeskrivelse, eller ved at biblioteket tager initiativ til udstillingen, fordi værkerne synes særligt velegnet til at blive vist på biblioteket. 
Værkerne kan komplementere sæsonens tema, have et aktuelt budskab, eller relatere sig til biblioteket og det, man associerer med et bibliotek, som fx fortællinger, ord, papir, kommunikation, viden og fællesskab.

Hvem kan udstille?

For at udstille i Galleriet skal man helst være professionelt arbejdende billedkunstner, have en billedkunstnerisk uddannelse eller være medlem af en fagligt relevant organisation, men det er ikke et krav.
Udstillere har næsten frie hænder til at bruge rummet, som de ønsker, og biblioteket stiller gerne udstyr, materiel og ferniseringsbord til rådighed.

Ønsker man at udstille, kan man sende en mail til biblioteket med en kortfattet projektbeskrivelse med den overordnede idé bag udstillingen sammen med en kort beskrivelse af ens kunstneriske praksis generelt.